Snabbsill i två varianter

Sigrid Bárány

Snabbsill i två varianter

20 ingredienser

Två recept på snabb sillinläggning till jul. Kvick kaviarsill och brantevikssill. Använd 5-minuterssill till dessa inläggningar.

Ingredienser

Kvick kaviarsill

  • 840 g 5-minuterssill
  • 1,5 dl crème fraîche (eller gräddfil)
  • 0,5 dl majonnäs, helst hemgjord
  • 0,5 dl kaviar rökt, från tub,
  • 1-2 tsk strösocker
  • 0,5 dl färsk dill, hackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 msk riven pepparrot, färsk eller från tub
  • 1 krm vitpeppar

Brådis brantevikssill

  • 840 g 5-minuterssill med lag
  • 1 rödlök, hackad
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk vitpeppar, grovkrossad
  • 2 msk kryddpeppar, grovkrossad
  • 1 msk svartpeppar, grovkrossad (kan bytas ut mot 1 msk citronpeppar; uteslut då citronzest)
  • 0,5 citron, zest av
  • 2 lagerblad, smulade
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl färsk dill, hackad
  • salt (efter smak)

Gör så här

Krämig kaviarsill

  1. Häll av spadet från sillen och skär den i bitar.
  2. Blanda crème fraiche eller gräddfil med majonnäs, kaviar, socker, dill, hackad lök, pepparrot och vitpeppar. Lägg i sillen. Smaka av med salt.

Brantevikssill

  1. Skär sillen i bitar. Rör ihop lagen med sockret.
  2. Varva sill med lök, peppar, citronzest, socker, smulat lagerblad och dill.
  3. Häll lagen över sillen. Smaka eventuellt av med salt.