Citrusmarmelad

Citrusmarmelad
Foto: Therésia Erneborg
Therésia Erneborg
Therésia Erneborg

Citrusmarmelad

Av: Therésia Erneborg

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Har du lite blandade citrusfrukter över? Koka en marmelad. Servera den gärna på Therésias chocolate-chip-scones.

Marmeladprovet
Häll en sked marmelad på en kall tallrik, dra ett spår genom den med skeden och se efter att marmeladen "stannar".

Ingredienser

  • 2 apelsiner
  • 2 clementiner
  • 2 blodapelsiner
  • 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vatten
  • 4-5 dl syltsocker

Gör så här

  1. Skrubba apelsinerna noga i vatten.
  2. Skala bort det översta skalet.
  3. Lägg skalen i en stor kastrull.
  4. Skär loss fruktköttet från de övriga frukterna. Se till att inget av det vita i skalet kommer med.
  5. Dela i bitar och lägg tillsammans med skalet i kastrullen.
  6. Mixa blandningen med stavmixer.
  7. Skåra vaniljstången och skrapa i kärnorna.
  8. Lägg även ner det tomma vaniljstångsskalet, häll på vatten och blanda ner syltsockret.
  9. Låt den därefter sjuda i 10-15 minuter tills den klarar ett marmeladprov.
  10. Fiska upp resterna av vaniljstången, skumma eventuellt av och häll på burk.