Cemita - bröd med sesamfrö

Cemita - bröd med sesamfrö
Foto: recept.nu
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Cemita - bröd med sesamfrö

10 ingredienser

Cemitas funkar utmärkt som hamburgerbröd eller som bas i en matig macka med grillat kött eller kyckling.

Ingredienser

portioner stycken
  • 0,5 förp jäst
  • 1 dl vatten
  • 3 dl gräddfil 3 %
  • 2 ägg (1+1 till pensling)
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 100 g smör, rumstempererat
  • skalade sesamfrön

Gör så här

  1. Smula jäst i en bunke och blanda med vatten. Rör tills jästen lösts upp i vattnet. Tillsätt gräddfil och ägg.
  2. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Tillsätt sedan till degvätskan tillsammans med socker, salt och smör.
  3. Arbeta ihop till en smidig deg (ganska kladdig) ca 10 minuter i en hushållsassistent.
  4. Plasta skålen och låt jäsa ca 1,5 timme i rumstemperatur.
  5. Dela degen i 25 bitar och rulla till runda bullar på mjölat bakbord.
  6. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna så att de inte blir för höga när de gräddas.
  7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och ca 1 msk vatten. Strö sesamfrön på toppen.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.