17 ingredienser
Baka cronuts hemma! I videoinslaget kan du höra Tove Nilsson berätta mer om det trendiga bakverket som skapades på ett bageri i New York som en korsning mellan en croissant och en doughnut.
Om man inte orkar göra egen deg funkar det med köpt smördeg men då är det VIKTIGT att köpa fryst smördeg på RIKTIGT smör och inte vegetabiliskt fett.
Cronut är en blandning mellan en doughnut och en frasig croissant. Det är inte lika krångligt som att göra en klassisk fransk smördeg eftersom man brer på smör istället för att kavla in en stor smörbit i degen, det blir mer lätthanterligt. Skillnaden mellan en croissant och en cronut är att man friterar degen som en munk. Degen är en vetedeg på jäst och smör precis som det svenska wienerbrödet och en klassisk croissantdeg - alltså använder man inte smördeg utan jäst då man vill att munken ska "puffa" upp och blir riktigt hög och bilda många frasiga lager. Man använder sig av en vanlig vetedeg med ägg, nästan som en karlsbaderdeg och kavlar sedan in smör så att degen bildar lager som en croissant. Munken fylls med vaniljkräm och toppas med citronglasyr.