Saffransmunkar

Saffransmunkar
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Saffransmunkar

12 ingredienser

1 h (1,5 h jäsning)

Saffransbullar som munkar! Supermumsigt.

Man kan även fritera de små ringarna som man trycker ut från mitten av munkarna – det blir minimunkar!

Ingredienser

portioner munkar

Saffransmunkar

  • 1 förp saffran
  • 1 msk cognac
  • 0,5 förp jäst
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2,5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 6-8 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl, till utbakning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 l frityrolja
  • 4 dl strösocker, till garnering

Gör så här

Saffransmunkar

  1. Blanda saffran, konjak och 1 tsk socker i en liten skål. Låt stå ca 10 minuter. Smula sönderjästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Drag av från värmen och blanda med mjölken. Låt svalna.
  3. Vispa ihop jästen med mjölkblandning och saffran. Tillsätt socker och ägg.
  4. Arbeta in mjöl och salt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
  5. Kavla ut degen ca 1 ½ cm tjock. Ta ut runda ringar med en utstickare eller glas och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 timme.
  6. Värm oljan till 180° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Rulla direkt i socker.