Nypon- och havtornssoppa med mandelbiskvier och vaniljglass

Nypon- och havtornssoppa med mandelbiskvier och vaniljglass
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Nypon- och havtornssoppa med mandelbiskvier och vaniljglass

9 ingredienser

45 m

Hemgjord nyponsoppa som får sin syra från havtorn. Baka egna mandelbiskvier till och servera med en kula glass - magiskt gott!

Eftersom citronen är så kass vid denna tiden på året har jag valt att syra upp soppan med havtorn som växer vilt, annars går det lika bra med citron. Låt inte kärnorna och rensning skrämma er, jag rensar aldrig dem! /My

Ingredienser

portioner

nyponsoppa

  • 900 g hemgjord nyponpuré (ekologisk)
  • ca 200 g havtorn
  • 210 g rörsocker (ekologiskt)
  • 1-2 msk vatten

Mandelbiskvier

  • 250 g mandelmassa (ekologisk)
  • 90 g rörsocker, mixat (ekologiskt)
  • 0,5 bittermandel, riven (ekologisk)
  • 80 g äggvita (ekologisk)

Servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Plocka 0,5-1 kg mogna nypon, se bara till att de inte är ruttna eller mögliga! Ta bort skaftet och bladen.
  2. Lägg nyponen i en kastrull och fyll på med knappt dubbelt så mycket vatten. Koka tills nyponen är mjuka. Mixa dem i en kannmixer med vattnet och sila genom en finmaskig sil. Köttet kommer mosas medans kärnorna inte går sönder i mixern utan kan lätt silas bort. Frys in den nyponpuré du inte vill använda till soppan.
  3. Gör en havtornsjuice genom att lägga havtornen i en kastrull, ta på lite vatten och sen koka upp så de spricker och vätskar sig, sedan bara silar jag med dem till en juice.
  4. Koka upp nyponpuré, havtornsjuice och socker och tillsätt vatten efter önskad konsistens.
  5. Servera varm eller kall.
  6. Sätt ugnen på 185 grader. Blanda alla ingredienserna till mandelbisvierna till en smidig smet och spritsa ut i önskad storlek. Baka av på tills de fått en gyllenbrun färg.