Nypon- och vaniljbullar

Nypon- och vaniljbullar
Foto: TV4
Linus Larsson
Linus Larsson

Nypon- och vaniljbullar

27 ingredienser

ca 1 h 30 m

Släta bullar med fyllning av nyponkräm och vanilj.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Linus pistageknutar och Äpple- och mandelknyten.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 60 g jäst
  • 2 msk kardemumma, stött
  • 6 dl mjölk
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 ägg
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 0,6 dl ljus sirap
  • 9 g salt [1,5 tsk]
  • 1200-1400 g Manitoba Cream [20-23 dl]

Nypon och vaniljbullar

  • 0,33 vetedeg
  • 4 dl nyponsoppa
  • 1 citron
  • 1 vaniljstång
  • 28 g majsstärkelse [3 msk]
  • 0,5 dl vatten
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 16 g vaniljsocker [2 msk]
  • 1 ägg
  • nyponskal

Nyponkräm

  • 4 dl nyponsoppa
  • 1 citron, saften
  • 1 vaniljstång
  • 28 g majsstärkelse [3 msk]
  • 0,5 dl vatten

Vaniljglasyr

  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 16 g vaniljsocker [2 msk]
  • vatten

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i degbunken.
  2. Mortla kardemumman, värm upp mjölken med kardemumman, får inte bli varmare än 37 grader.
  3. Rör ut jästen med lite av mjölken.
  4. Blanda allt förutom smör och salt, spar 200 g mjöl så kan du tillsätta det om det behövs. Viktigt så inte degen blir mjölstinn.
  5. Kör degblandaren så degen precis går ihop, då tillsätter du saltet och smöret i omgångar. Kör degblandaren på medelhastighet i 10-15 minuter, kolla så du har fått bra glutentrådar.
  6. Täck bunken med plastfilm och en bakduk över, låt jäsa 30-40 minuter eller dubbel storlek.

Nyponkräm

  1. Koka upp nyponsoppa, citronsaft och den delade vaniljstången och låt det koka i 5 minuter.
  2. Rör ut maizenamjölet i vattnet och tillsätt det i nyponkrämen. Låt det koka ytterligare i 2 minuter
  3. Låt den svalna.

Vaniljglasyr

  1. Blanda florsocker och vaniljsocker med några droppar vatten åt gången tills du fått en trög massa.

Nypon och vaniljbullar

  1. Använd en tredjedel av vetedegen. Dela i 12 lika stora bitar.
  2. Lägg degen under en kupad handflata och rulla dom med en cirkelrörelse, först med ett ganska hårt tryck mot bordet tills bullen fått fäste i bordet, då lättar du lite på trycket samtidigt som du fortsätter att föra handen i en cirkel tills du fått en slät bulle.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Låt jäsa i 30 min eller dubbel storlek under bakduk.
  5. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i 8-12 minuter.
  6. Låt svalna på galler. När bullen har svalnat så fyller du bullen med nyponkrämen med hjälp av en tyll som du trycker in i bullen.
  7. Häll lite glasyr över bullen och strössla nyponskal över