Nysäters stek i lergryta

Nysäters stek i lergryta
Foto: Fredrik Persson

Nysäters stek i lergryta

Av: Nysäter gård

11 ingredienser

2 h

Saftig rostbiff som tillagas tillsammans med lök, vitlök och morötter i lergryta

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Poons köttskola

Ingredienser

portioner
  • 800 g rostbiff (innanlår)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 3 morötter
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 dl rött vin (eller rött matlagningsvin)
  • 2 msk kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 knippe persilja, hackad

Gör så här

  1. Blötlägg lergrytan en halvtimma innan den skall användas.
  2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn köttet så att det får fin färg runt om, salta och peppra.
  3. Skala och dela lökarna i fyra klyftor, tvätta och skär morötterna i fem centimeter långa bitar. Lägg köttet i lergrytan tillsammans med lök, morötter och vitlök. Slå på vin och soja, sätt på locket.
  4. Ställ grytan på gallret mitt i den kalla ugnen, sätt värmen på 225 grader. Köttet är klart efter cirka 1,5 h. Lergrytan gör att tiden inte är så viktig, köttet blir inte överkokt om det skulle stå för länge.
  5. Strö över hackad persilja och servera med exempelvis klyftpotatis, sallad, smörstekt svamp och en sås som man gör av den mustiga skyn i lergrytan.