Chocolate swirl cheesecake

Chocolate swirl cheesecake
Foto: Wolfgan Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Chocolate swirl cheesecake

Av: Leila Lindholm

Från: One more slice

10 ingredienser

Leilas goda recept på cheesecake med kaffesmakande chokladvirvlar ur boken One more slice.

Ingredienser

Kexbotten

  • 400 g digestivekex
  • 150 g smör

Fyllning

  • 600 g färskost
  • 2,5 dl kvarg 10 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1 dl vispgrädde

Chocolate swirl

  • 150 g mörk choklad 60 % (hög kvalitet)
  • 3 msk espresso

Gör så här

Kexbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel.
  3. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
  6. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader.

Fyllning

  1. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  2. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
  3. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.

Chocolate swirl

  1. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffet.
  2. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen.

Cheesecake

  1. Häll hälften av den ljusa smeten över kexbotten.
  2. Skeda över hälften av den mörka chokladsmeten, täck med resterande ljus smet och skeda över resterande mörk chokladsmet.
  3. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
  4. Grädda kakan i 1 timme och 25 minuter tills den stannat helt.
  5. Låt svalna och servera kakan ljummen eller kylskåpskall.