Onigiri är risbollar som i Japan ofta äts som mellanmål. Här är de rullade i frö- och kryddblandningen furikake.
Se Max Westerlund Inazawa laga receptet
Ingredienser
Furikake
1 dl rostade sesamfrön (vita)
0,5 dl svarta sesamfrön
1 msk aonori
4 msk Yukari pulver
2 tsk Shichimi togarashi (japansk chilikrydda)
salt
Fyllning (Tsukudani på Kombu)
100 g kombu, kokt
2,5 dl vatten
0,5 torkad chilifrukt
1 msk sake
1 msk mirin
1 msk risvinäger
2 msk soja
2 msk strösocker
Onigiri
1 l rundkornigt ris (japanskt)
1,2 l vatten
Gör så här
Furikake
Blanda alla ingredienser jämnt.
Smaka upp med salt efter smak.
Ställ kryddblandningen åt sidan till senare.
Fyllning (Tsukudani på Kombu)
Koka kombu i vatten tills den är mjuk, ca 20-25 minuter. Eller återanvänd en kombu som kokat tidigare.
Kyl ner kombun och hacka den i små bitar.
Hacka den torkade chilin och blanda med restan av ingredienserna i en kastrull.
Lägg i kombun och koka ner tills mestadels av vätskan är borta. Helst vill man koka det torrt men var vaksam på slutet så det inte bränns.
Spara fyllningen till senare.
Onigiri
Börja med att koka riset. Häll riset i en stor bunke. Tvätta och arbeta riset med handen under kallt vatten för att tvätta bort orenheter och stärkelse från den yttre delen av riset. Riskornen ska
inte gå sönder.
Väg upp 1 liter ris och 1,2 liter vatten i en riskokare eller kastrull.
Låt riset koka tills det är mjukt och att vattnet är absorberat.
Sedan är det dags att forma onigirin (som en trekant).
Lägg upp ca 70 g ris i en skål och lägg i ca 1-2 matskedar av kombufyllningen. Fukta händerna och forma varsamt en trekant så att fyllningen hamnar centrerat inuti riset. Rulla sedan onigirin i Furikaken.
Servering
Onigirin är färdig att servera efter att ha kryddats, ät på en gång eller förvara i rumstemperatur till senare på dagen.