Orientaliska lammfärsbullar

Orientaliska lammfärsbullar
Foto: Fredrik Persson

Orientaliska lammfärsbullar

Av: Bessinge gård

21 ingredienser

30 m

Läckra lammfärsbullar med mynta och sumac serveras tillsammans med en fruktig grynssallad. Serveras rätten som en del av ett julbord räcker den till 10 portioner.

Tips: Servera med sallad, grillade citroner och yoghurtsås.

Ingredienser

portioner

Lammfärsbullar

  • 400 g lammfärs
  • 1 msk sumak
  • 0,5 citron, finrivet skal från
  • 2 msk färsk mynta, hackad
  • 2 msk dill, hackad
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Kvarngrynssallad

  • 4 port kvarngryn, kokta i buljong (ex. havre, vete, korn, råg)
  • 1 gul lök, hackad
  • 0,5-1 chilifrukt, skivad
  • 2-3 msk olivolja
  • 0,5-1 citron, färskpressad
  • salt
  • svartpeppar
  • 5 dl persilja, bladen
  • 0,25 rödkål, tunt skivad
  • 1-2 clementiner, skalade
  • 1-2 dl granatäpplekärnor

Gör så här

Lammfärsbullar

  1. Blanda färsen med sumac, citronskal, mynta, dill och paprikapulver.
  2. Blanda ner ägget och olja och smaka av med salt och peppar.
  3. Forma till avlånga små bullar eller biffar, platta till och stek i olja.

Kvarngrynssallad

  1. Blanda grynen med lök, chili, olja och citronsaft, smaka av med salt och peppar. Låt dra i 20 minuter och vänd sedan i persilja, rödkål och clementiner innan servering.
  2. Lägg salladen på ett fat. Lägg biffarna ovanpå och toppa med granatäpplekärnor.