Örtpanerad kyckling med smörbakade jordärtskockor och citronsås

koket.se
Örtpanerad kyckling med smörbakade jordärtskockor och citronsås
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Örtpanerad kyckling med smörbakade jordärtskockor och citronsås

16 ingredienser

1 h

Lyxig fredagsrätt med frasiga, örtpanerade kycklingfiléer som serveras med smöriga jordärtskockor och fräsch yoghurtsås.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g jordärtskocka
  • 50 g smör
  • 0,5 citron, zest och saft
  • 2 dl matyoghurt
  • salt
  • peppar
  • neutral rapsolja
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl färsk persilja
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 1 msk torkad oregano
  • 3 dl inkråm av vitt bröd, gammalt bröd
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 2 ägg, uppvispade
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Skala jordärtskockorna, dela dem i halvor. Vänd runt i lite neutral rapsolja och pressad citronsaft. Lägg i en form, skiva smöret över och baka i 175 grader ugn i ca 45 minuter tills de är mjuka.
  2. Lägg brödinkråm, använd dagsgammat bröd för bäst resultat, örter, riven vitlök och parmesan i en mixer och kör tills allt är mixat till små smulor.
  3. Lägg mjöl, uppvispat ägg och örtpanering på varsin tallrik. Dela kycklingfiléerna längden så de blir hälften så tjocka. Salta och peppra. Vänd mjöl, ägg och örtpanering och låt vila en liten stund så paneringen hinner sätta sig.
  4. Stek sedan i olja till frasig och gyllene. Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
  5. Blanda citronzest med matlagningsyoghurt och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera den frasiga kycklingen med de bakade jordärtskockorna och citronsåsen.