ca 1 kg blandade rotfrukter (t ex majrova, morot, potatis, betor och jordärtskocka)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Finhacka örterna och stöt dem i en mortel med flingsalt. Tillsätt finrivet citronskal, skalad vitlök och socker i morteln och stöt ihop allt till en blandning.
Blanda örtblandningen med smör och svartpeppar. Fyll en spritspåse med smöret.
Skär längs bägge sidor om kycklings ryggrad och avlägsna den.
Lägg ut kycklingen platt. Lyft på skinnet och spritsa in smöret, ta hjälp av fingrarna och fördela ut smöret under skinnet. Spritsa sedan resterande smör ovanpå kycklingen.
Skär rotfrukterna i mindre bitar.
Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form. Lägg rotfrukterna runt kycklingen. Pressa över citron. Salta och peppra rotfrukterna.
Skär den pressade citronen i grova bitar och lägg ner i formen tillsammans med rotfrukter och kyckling.
Tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomstekt, 82 grader vid benet och rotfrukterna har fått fin färg. Det tar 40-50 minuter.