Örtstekt kycklingbröst med gräddrostad pumpapuré

Örtstekt kycklingbröst med gräddrostad pumpapuré
Foto: Tv4
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Örtstekt kycklingbröst med gräddrostad pumpapuré

51 ingredienser

1 h

"Kycklingen har de senaste decennierna gått från lyxig festmat till billig vardagsmat på grund av de snabbväxande broilerkycklingarna som pressas allt hårdare. Unna dig en kyckling som haft ett bra liv till Allhelgonahelgen och ge den all den kärlek den förtjänar i köket. Det gör du genom att välja en kyckling som är märkt med KRAV, EU-ekologisk eller Svenskt Sigill klimatcertifierad. Den kostar mer men ät hellre lite mindre och mera grönt och njut med gott samvete." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner4 - 6

Örtstekt kycklingbröst

  • 2 kycklingbröst (kravmärkt eller eu-ekologisk från sverige, eller svenskt sigill klimatcertifierad)
  • salt
  • rapsolja
  • 1 msk smör
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök, krossad

Gräddrostad pumpapuré med ingefära

  • 1 butternutpumpa [ca 1 kg]
  • 3 klyftor vitlök, grovhackade
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 20 g färsk ingefära, skalad
  • salt

Picklad pumpa

  • 1 bit pumpa (pumpatoppen)
  • 1 citron, skalet från 0,5 citronen (spara andra halvan till brysselkålen)
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl ättiksprit 12 %

Sallad med krämig dressing

  • 1 romansallad
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk kruspersilja
  • 150 g majonnäs
  • 50 g smetana
  • 10 g dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar
  • 20 g lagrad ost
  • salt
  • malen svartpeppar
  • rapsolja (till stekning)

Krispigt vitlöksbröd

  • 2 skivor bröd (gårdagens)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk olja

Smörad kycklingbuljong med örter

  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 7 dl kycklingbuljong, rostad (finns i välsorterade butiker)
  • 2 msk smör
  • ev vinäger
  • ev salt
  • ev malen svartpeppar
  • ev rapsolja (till stekning)

Kokta gotlandslinser

  • 2 dl gotlandslinser

Citron och honungstekt brysselkål

  • 10 brysselkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 citron, zestad samt lite juice
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk honung
  • rapsolja (till stekning)
  • salt

Gör så här

Örtstekt kycklingbröst

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hetta upp en stekpanna.
  3. Torka av kycklingbrösten med hushållspapper och salta.
  4. Häll oljan i stekpannan och lägg ner kycklingbrösten med skinnsidan nedåt.
  5. Bryn kycklingen på medelhög värme tills skinnet är gyllene och krispigt, lägg i smöret. Vänd kycklingen och tillsätt örterna och vitlöken.
  6. Ös kycklingen med det heta smöret några gånger. Lägg över kycklingbrösten i en ugnsfast form tillsammans med smöret och örterna.
  7. Baka färdigt i ugnen till en innertemperatur på 65 grader.

Gräddrostad pumpapuré med ingefära

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skala pumpan och spara en del av toppen till den picklade pumpan.
  3. Tärna resterande pumpa i mindre tärningar.
  4. Lägg pumpan och vitlöken i en ugnsfast form, slå på mjölk och grädde.
  5. Baka i ugnen tills allt är mjukt och det har blivit som en ”pumpagratäng” (all gräddmjölk ska koka in), det tar ca 25 minuter.
  6. Mixa blandningen till en slät kräm tillsammans med finhackad ingefära. Smaka av med salt.

Picklad pumpa

  1. Skiva pumpan tunt på mandolin.
  2. Skala citronen med potatisskalare.
  3. Koka upp vatten, socker och ättika. Se till att allt socker löst sig och lägg sedan ner citronskalen.
  4. Slå den varma lagen över pumpan och låt stå och dra i minst 30 minuter.

Sallad med krämig dressing

  1. Skölj salladen.
  2. Finhacka löken och vitlöken.
  3. Stek löken mjuk i olja utan att den får färg.
  4. Plocka persiljebladen från kvisten och finhacka bladen.
  5. Blanda den stekta löken och vitlöken med majonnäs, smetana, dijonsenap och persilja.
  6. Mixa blandningen slät med stavmixer och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  7. Dela salladen på längden i 4 delar.
  8. Toppa salladen med dressingen, det krispiga vitlöksbrödet samt riv den lagrade osten över.

Krispigt vitlöksbröd

  1. Riv brödet i mindre bitar.
  2. Finhacka vitlöken.
  3. Värm en stekpanna och stek brödet i oljan tills brödet börjar få färg. Lägg ner vitlöken och smöret och stek brödet tills det blivit krispigt och gyllene. Lyft upp brödet från pannan och lägg på hushållspapper.

Smörad kycklingbuljong med örter

  1. Skiva schalottenlöken och vitlöken.
  2. Fräs schalottenlöken och vitlöken tills det är mjukt och glansigt. Lägg i timjankvistarna och fräs ytterligare någon minut.
  3. Slå på buljongen och låt reducera tills det fått en kraftig smak.
  4. Mixa ner smöret med en stavmixer.

Kokta gotlandslinser

  1. Koka linserna enligt förpackningen.

Citron och honungstekt brysselkål

  1. Ansa och kvarta brysselkålen.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek brysselkålen i ca 5 minuter.
  3. Pressa ner vitlöken samt lägg i citronzest och smör. Stek ytterligare några minuter.
  4. Tillsätt sedan honung och stek ytterligare 1 minut.
  5. Smaka av med citronjuice och salt.