Amandas auditionrätt med örtstekta lammracks med en grön variant på hummus och söta ugnsbakade tomater fick juryn på fall.
Ingredienser
Lammracks
900 g lammrack
5 kvistar rosmarin
5 kvistar färsk timjan
1 dl färsk bladpersilja, finhackad
4 vitlökar
1 citron (zest)
1 msk olja
50 g smör
salt
peppar
Grön kikärtsröra
350 g frysta gröna kikärtor
150 g frysta ärtor
2 msk tahinipasta
7-8 färska myntablad
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
cayennepeppar
salt
Tomater
400-500 g romanticatomater
3 msk olivolja
4 klyftor vitlök
salt
peppar
Brödsmulor
4 brödskivor (gärna torrt surdegsbröd)
2 kvistar rosmarin
2 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk bladpersilja
1 msk olja
1 msk smör
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna och fyra hela vitlöksklyftor i en ugnsfast form, häll över olivolja och krydda med salt och peppar. Baka tomaterna i ugnen i ca 30 minuter.
Tina de frysta kikärtorna och ärtorna. Mixa kikärtor och ärtor med vitlök, tahini, (jag gjorde egen med rostade sesamfrön som jag mixade med naturell olja och salt) mynta och citronsaft. Tillsätt olivolja och krydda med salt och cayennepeppar.
Putsa och snitta i kappan på lammet i ett rutmönster. Salta och bryn lammet i naturell olja. Tillsätt smör, ett par rosmarinkvistar, ett par timjankvistar samt vitlökar i pannan. Ös köttet med smöret och peppra. Ta upp lammet när det har fått en fin stekyta.
Finhacka de resterande örterna fint och blanda med rivet citronzest. Vänd lammet i örtblandningen.
Sänk ugnen till 150 grader och baka lammet i ugnen till 56-57 grader. Låt vila i ca 10 minuter.
Mixa brödet till ett fint smul. Stek brödet i olja och smör till gyllenbrunt. Finhacka örter och tillsätt i smulorna, salta.
Servera kikärtsröra i botten på tallriken och lägg ugnsrostade tomaterna ovanpå. Skiva upp köttet och salta med flingsalt. Placera lammet på tallriken och häll över olja från ugnsformen med de bakade tomaterna. Toppa med brödsmulor.