16 rispapper (till vårrullar, ca 12 cm i diameter)
salt
svartpeppar
neutral olja (till stekning och fritering)
Nouc cham dressing
3 msk palmsocker (eller strösocker)
1 thaichilifrukt (röd eller mildare chilisort)
2 klyftor vitlök
4 msk risvinäger
3 msk fisksås
Gör så här
Marinad
Ta bort och släng det yttersta bladet på citrongräset. Banka på gräset med knivskaftet och hacka det sedan fint (Man behöver vara lite våldsam för att smakerna ska utvecklas).
Skala och finhacka vitlöken. Blanda med fisksås, socker och sesamolja.
"Vårrullar"
Häll marinaden över kycklingen och låt marinera i 30 minuter, upp till 1 dygn.
Koka upp 1 dl vatten med sockret till dressingen i en kastrull. Koka i ca 5 minuter tills lagen är simmig. Låt svalna och rör ner övriga ingredienser.
Koka nudlarna al dente enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och spola kallt. Klipp dem korta när de har svalnat så blir det lättare att äta.
Bryt loss salladsbladen och lägg dem i iskallt vatten. Skär grönsakerna i mindre bitar.
Repa alla örterna och hacka jordnötterna grovt.
Fritera rispapperna i rikligt med neutral olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Torka av kycklingen lätt och stek den i lite olja eller grilla, ca 8-10 minuter.
Nouc cham dressing
Blanda samman ingredienserna till dressingen
"Vårrullar" forts.
Blanda nudlarna med hälften av dressingen. Rör ner grönsakerna.
Torka av sallaten, gärna i en salladsslunga.
Låt var och en fylla rispapperen med salladsblad, nudelblandning, kyckling, nötter och örter till ”tacos”. Eller blanda allt till en sallad.