Oscar den II:s tårta av Tea Malmegård

Oscar den II:s tårta
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Oscar den II:s tårta av Tea Malmegård

11 ingredienser

Underbar Oscar den ll:s tårta med bottnar av mandelmaräng, varvade med smörkräm och täckt med rostade mandelspån.

Ingredienser

Smörkräm

  • 180 g vispgrädde [1,75 dl]
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 140 g äggula [7-8 st]
  • 0,5 krm salt
  • 275 g smör

Mandelmaräng

  • 135 g äggvita
  • 210 g strösocker
  • 100 g mandelspån, rostade
  • 0,5 krm salt

Tårtans utsida

  • 200 g mandelspån, rostade
  • florsocker

Gör så här

Smörkräm

  1. Blanda ihop äggulan med hälften av sockret med en visp.
  2. Koka upp grädden med resterande socker och slå över äggulan.
  3. Vispa ihop och värm sedan under konstant omrörning i en kastrull till första bubblan eller 84 grader.
  4. Sila av krämen i en ny bunke och stavmixa krämen slät.
  5. Tillsätt smöret i omgångar och fortsätt mixa tills krämen är helt slät och allt smör är i.
  6. Häll krämen i en ugnsform (för snabbast nedkylning) och plasta krämen direkt mot ytan.
  7. Ställ i kylen och låt stå i minst 3h.

Mandelmaräng

  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Sprid ut mandelspånen till maräng och utsida över en plåt med bakplåtspapper och rosta dem gyllenbruna i mitten på ugnen, cirka 12 minuter.
  3. Sänk ugnen till 95 grader.
  4. Börja vispa äggvita och salt på näst högsta hastighet med elvisp eller bakmaskin.
  5. Tillsätt sockret i 3 omgångar med några minuters intervall och vispa tills marängen är glansig, cirka 10 minuter.
  6. Avsluta med att vända i avsvalnade (VIKTIGT) mandelspån med en slickepott.
  7. Rita tre ringar på ett bakplåtspapper med hjälp av en liten tallrik 18 cm i diameter. Börja längst ner i vartdera hörnet på plåtens långsida och sedan den sista mellan dem ovantill.
  8. Fördela marängen på tre i varje ring och stryk ut den lika tjockt innanför ringen.
  9. Stoppa in plåten i mitten av ugnen och torka marängen i 3h.

Montering

  1. Vispa upp smörkrämen helt fluffig cirka 3 minuter på maxhastighet.
  2. Lossa marängen försiktigt från bakplåtspappret.
  3. Lägg en liten klick smörkräm i mitten på serveringsfatet och fäst en marängdisk på med den jämna delen mot fatet.
  4. Lägg försiktigt på några klickar smörkräm och stryk ut ett jämnt lager om 5 mm tjockt. Om man lägger på en stor klick så finns det risk för att marängen går sönder och då blir det svårare att få ett jämnt lager med kräm.
  5. Lägg på nästa maräng med den jämna sidan mot krämen.
  6. Lägg försiktigt på några klickar smörkräm och stryk ut ett jämnt lager om 5 mm tjockt.
  7. Lägg den sista sidan med den ojämna sidan nedåt mot krämen för att få rak tårta som möjligt.
  8. Stryk ett tunt lager med den sista smörkrämen runt över hela tårtan.
  9. Avsluta med att fästa den rostade mandeln över hela tårtan. Sätt i kylen och låt den sätta sig.
  10. Ta ut tårtan ur kylen 20 minuter innan servering och sikta lite florsocker ovanpå.