Österlensk nougat

Österlensk nougat
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Österlensk nougat

10 ingredienser

Hemgjord nougat med hasselnötter och sötmandel. Det här blir en ny favorit på julens godisbord!

Ingredienser

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl sötmandel
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl honung
  • 1,25 dl vatten
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk matolja, till formen
  • florsocker, till formen och puder
  • vetemjöl, till puder

Gör så här

  1. Rosta hasselnötterna och mandeln lätt i ugn. Ca 10 min på 200 grader eller tills de börjar knäppa lite.
  2. Täck en form ca 20x30 cm med ett lätt oljat bakplåtspapper. Strö över florsocker.
  3. Blanda socker, salt, honung och vatten i en kastrull, 18-20 cm diameter.
  4. Låt lagen koka kraftigt utan lock till termometern visar 140 grader. Undvik omrörning. Dra kastrullen från plattan.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum i en 2-3 liters beredningsbunke.
  6. Koka sockerlagen ytterligare till 150 grader och vispa omedelbart ner den i äggviteskummet, i en tunn stråle. Vispa kraftigt. Obs!! högst 3 min, tills sockerlagen och äggvitan är väl blandad.
  7. Vänd snabbt ner mandeln och häll genast nougaten i formen. Låt den vila i rumstemperatur ca 6 timmar.
  8. Skär nougaten i mindre bitar med en oljad kniv. Blanda florsocker och mjöl. Strö blandningen över nougaten så klibbar den inte ihop. Förvara den i en burk med tättslutande lock.