Ostgratinerad blomkål

Ostgratinerad blomkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostgratinerad blomkål

9 ingredienser

Smakar gott som ensam grön rätt eller som tillbehör till skinka eller stekt bacon. Vill du ha en lättare gratängsås, byt ut halva mängden mjölk mot buljong.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 blomkål

Sås:

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • en doft muskot
  • 2 dl ost, riven
  • persilja, hackad

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Värm ugnen till 250°. Dela kålen i buketter och koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt buketterna rinna av och lägg dem därefter på ett ugnsfat.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med mjölk eller buljong. Krydda och koka 5 minuter.
  3. Ta såsen av värmen. Rör ner osten och slå den över blomkålen. Gratinera tills osten har smält, ca 10-15 minuter. Strö på persilja.