Klassisk småländsk ostkaka serverad med lättvispad grädde och en rabarberkompott med smak av vanilj och frisk citron
Ingredienser
Ostkaka
3,5 l mjölk (färsk, ej mjölk med längre hållbarhet)
1 msk ostlöpe
3 ägg
2 äggulor
0,75 dl strösocker
3 dl vispgrädde
0,5 dl sötmandel, hackad
2 bittermandel, finriven
Rabarberkompott
350 g rabarber
1 vaniljstång
1 citron, zest (ekologisk)
250 g strösocker
Till servering
vispgrädde, vispad
färska bär
Gör så här
Ostkaka
Värm mjölken till 37 grader.
Tillsätt ostlöpe och ställ åt sidan. Låt sätta sig i 30 minuter. Skär sedan sönder massan och låt stå 30 minuter till.
Sila av vasslen och låt hänga i kylen minst 8 timmar, gärna över natten.
Blanda i resten av ingredienserna till ostkakan i ostmassan. Vänd runt så att allt blandas.
Sätt ugnen på 165 grader.
Häll smeten i en smord form. Baka i ugnen ca 55 minuter.
Rabarberkompott
Skär rabarber i mindre bitar.
Lägg i en kastrull tillsammans med urskrapad vaniljstång + frön samt socker. Koka upp och låt koka ca 5 minuter tills rabarbern börjar bli mjuk. Riv ner citronskal och låt svalna.
Servera ostkakan med lättvispad grädde och färska bär.