Ostkaka med rabarberkompott

Ostkaka med rabarberkompott
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Ostkaka med rabarberkompott

14 ingredienser

Klassisk småländsk ostkaka serverad med lättvispad grädde och en rabarberkompott med smak av vanilj och frisk citron

Ingredienser

Ostkaka

  • 3,5 l mjölk (färsk, ej mjölk med längre hållbarhet)
  • 1 msk ostlöpe
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 0,75 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sötmandel, hackad
  • 2 bittermandel, finriven

Rabarberkompott

  • 350 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, zest (ekologisk)
  • 250 g strösocker

Till servering

  • vispgrädde, vispad
  • färska bär

Gör så här

Ostkaka

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Tillsätt ostlöpe och ställ åt sidan. Låt sätta sig i 30 minuter. Skär sedan sönder massan och låt stå 30 minuter till.
  3. Sila av vasslen och låt hänga i kylen minst 8 timmar, gärna över natten.
  4. Blanda i resten av ingredienserna till ostkakan i ostmassan. Vänd runt så att allt blandas.
  5. Sätt ugnen på 165 grader.
  6. Häll smeten i en smord form. Baka i ugnen ca 55 minuter.

Rabarberkompott

  1. Skär rabarber i mindre bitar.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med urskrapad vaniljstång + frön samt socker. Koka upp och låt koka ca 5 minuter tills rabarbern börjar bli mjuk. Riv ner citronskal och låt svalna.
  3. Servera ostkakan med lättvispad grädde och färska bär.