Ostkaka - Stefan Ekengrens recept

Ostkaka - Stefan Ekengrens recept
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ostkaka - Stefan Ekengrens recept

11 ingredienser

2 h

"Det är en del moment i den här desserten. Ostlöpe ska införskaffas. (Bara en sån sak! Var finns det? Jo, i vanliga större livsmedelsbutiker.) Sen ska det ystas, och den proceduren kan vara lite svår att både förstå och genomföra. Enkelt beskrivet spräcker man mjölk med ostlöpe genom att sjuda mjölk och löpe. Mjölken delar då på sig till ostmassa och vassle. När ystningen är fullbordad ska vasslen nästan vara helt klar och fin, medan ostmassan ska vara tydlig i vasslen. Ostmassan plockas upp med hålslev och läggs i duk för att få rinna av, svårare är det inte. Den kalla ostmassan är grunden i hela desserten. Det finns dock de som använder keso istället. Det funkar, men ni vet redan vad jag kommer att säga: Gör ostmassan själv! Kakan blir så mycket godare och mer genuin." /Stefan Ekengren

Ingredienser

portioner
  • 1,8 l standardmjölk
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 8 dl vispgrädde, lättvispad
  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 80 g sötmandel, grovmalen
  • 0,5 bittermandel, finmalen
  • smör

Till servering

  • 5 dl vispgrädde, lättvispad
  • hallonsylt

Gör så här

  1. Värm mjölken till 35 grader. Rör i mjöl och ostlöpe och låt kastrullen stå kvar på plattan tills massan är 37 grader. Ta av kastrullen från spisen och rör tills mjölken tjocknar. Låt vila tills mjölken ystas till ostmassa och vassle. Rör vidare så ystningen blir helt klar.
  2. Häll allt i en silduk och låt vasslen rinna av ordentligt, cirka 1 timme. (Släng inte vasslen, den funkar till allt från syrade grönsaker till degvätska.)
  3. Blanda försiktigt den avrunna ostmassan med grädde, ägg, socker, mandel och bittermandel.
  4. Häll upp i smorda portionsformar eller i en stor form och grädda mitt i ugnen 1–1 ½ timme på 175 grader.
  5. Servera med grädde och hallonsylt.