3 dl lagrad ost (riven god lagrad ost typ svecia, präst eller västerbottensost)
3 ägg
0,5 krm salt
Sås
2 dl crème fraîche
1 rödlök, finhackad
1 kruka dill, finhackad
1-2 tsk ättika
1 tsk strösocker
salt
sallad
1 frissésallad, med mycket gult
1 ekbladsallad
1 ask mâchesallad
1 kruka dill
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 msk vatten
salt
Servering
ca 50 g löjrom
Gör så här
Blanda ihop mjöl och kallt smör, tillsätt kallt vatten, lite i taget, tills du har en smidig smuldeg. Försöka att blanda ihop den snabbt så den behålls kall.
Pressa ut degen i pajskalet, degen skall täcka hela formen och upp på kanterna. Nagga botten och låt den vila i frysen ca 20 minuter så skalet sätter sig och hålls på plats i formen.
Efter att den vilat, baka i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått färg.
Under tiden gör äggstanningen, blanda ägg med grädden och mjölken samt lite salt. Blanda ihop i en bunke.
Riv osten och ta ut pajskalet så det får svalna innan pajen bakas igen.
Rör ihop såsen, först rör ut sockret med ättika så sockret löser sig. Tillsätt finhackad lök och dill samt crème fraiche och lite salt. Låt vila i kylen innan servering.
Lägg osten i botten av pajskalet och slå på äggstanningen.
Baka i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.
I en stor salladsskål, vispa samman senap och vinäger, tillsätt olivolja droppvis så allt binder. Vänd sedan ner den salladen just du vill ha. Tillsätt även örter i salladen och smaka av med salt.
Ta ut pajen, låt den svalna och servera med löjrom, sallad och sås.