Mät upp mjöl, fett och riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.
Dela degen i 3–4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6–8 cm långa stänger.
Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö brödkummin eller vallmofrön över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter.
Oststängerna går bra att frysa, dock högst 3 månader.
Du kan även använda färdiga smördegsplattor. Gör då enligt följande: Pensla utkavlad deg med uppvispat ägg. Strö över rikligt med riven ost och tryck till lite. Skär i ca 1,5 cm breda remsor. Vrid remsorna ett par varv. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6–8 minuter.