Oststänger på blixtsmördeg

POPULÄRT
Oststänger på blixtsmördeg
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Oststänger på blixtsmördeg

8 ingredienser

1 h

Frasiga oststänger gjorda på smördeg. Perfekt som drinktilltugg.

Ingredienser

portioner stycken
  • 250 g vetemjöl
  • 250 g smör, kallt
  • 100 g vatten
  • 20 g äggula
  • 5 g salt
  • 5 g citronsaft

Pensling

  • ägg
  • Västerbottensost, riven

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, salt och smörkuber så att det börjar att gå ihop. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice.
  2. Arbeta ihop degen så att den precis går ihop, lite smörklumpar är bra.
  3. Plasta degen och låt vila i kyl ca 10-20 min.
  4. Kavla ut degen och vik den i 2 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 min.
  5. Kavla ut degen 3 mm tjock och ca 50 cm bred. Pensla ägg ovanpå. Strössla Västerbottensost ovanpå.
  6. Vik ihop med ett 3-slag. Sporra ut stänger. Tvinna och lägg på plåt.
  7. Grädda i 220 grader, ca 15 minuter.