Vad sägs om oxbringa med krämig pepparrotssås och nykokta rotfrukter till helgens middag? Den här rätten gör sig riktigt bra som både festmat och mysig familjemiddag.
Ingredienser
Oxbringa
1 kg oxbringa, färsk
vatten
1 gul lök
1 morot
1 lagerblad
2 timjankvistar
5 vitpepparkorn
Sås
6 dl kokspad
3 dl grädde
salt
3 msk strösocker
3 msk ättiksprit 12 %
maizenaredning
1 dl grädde, vispad
2 dl färsk pepparrot, nyriven
Tillbehör och servering
300 g morot
300 g rotselleri
300 g palsternacka
buljong
Gör så här
Oxbringa
Lägg bringan i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker och koka upp.
Skumma av ytan och tillsätt grönsaker och kryddor. Koka bringan mjuk i vattnet ca 5-6 timmar.
Lyft upp bringan och låt svalna, gör sedan såsen av spadet.
Sås
Koka ihop spadet tills 3 dl återstår och tillsätt då grädden. Koka ihop tills 4 dl återstår.
Smaka av med salt, socker och ättika. Red av såsen med maizena och vänd ner 1 dl vispad grädde och nyriven pepparrot precis innan servering.
Tillbehör och servering
Koka rotfrukterna i buljong.
Servera oxbringan med rotfrukterna och den goda såsen.