Oxfilé i gorgonzolasås

Oxfilé i gorgonzolasås
Foto: Tv4

Oxfilé i gorgonzolasås

Av: David - Vaxholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1 h 20 m

Oxfilé i gorgonzolasås med potatis- och blomkålspuré är en lyxig rätt som säkerligen kommer bli succé!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatis och blomkålspuré

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 4 potatisar (stora)
  • 0,25 blomkål
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm muskot
  • 1 dl mjölk

Tillbehör

  • 150 g grön sparris
  • ca 12 körsbärstomater
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • peppar

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • 25 g smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Gorgonzolasås

  • 25 g smör (till stekning)
  • 3 schalottenlökar
  • 100 g gorgonzolaost
  • 6 cl rött vin
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Servering

  • persilja (färsk)

Gör så här

Potatis och blomkålspuré

  1. Skala vitlöken men behåll den hel. Lägg vitlöken i en liten stekpanna med olja och stek på låg värme under lång tid tills den blivit mjuk.
  2. Koka potatis och blomkål i saltat vatten tills de är mjuka.
  3. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.
  4. Tillsätt alla ingredienser utom mjölken. Mosa med en potatisstomp. Om det behövs så tillsätt mjölk för att få önskad konsistens.

Tillbehör

  1. Koka upp sparris väldigt snabbt med salt så de behåller krispigheten. Lägg undan till dekoration.
  2. Stek tomater med olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Oxfilé

  1. Skär upp köttet i 4 lika bitar, ca 200 gram per bit. Gärna ganska tjocka bitar.
  2. Salta och peppra köttet.
  3. Stek köttet snabbt på varje sida med smör i en stekpanna. Ta upp köttet ur pannan och låt vila.

Gorgonzolasås

  1. Lägg smör och lök i pannan och stek löken tills den har blivit mjuk.
  2. Fyll pannan med gorgonzolaosten, vin, oxfond och grädde.
  3. Koka upp såsen och låt den sen småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra några extra minuter tills köttet blir som du önskar. Önskas en medium köttbit avslutar du tillagningen strax under 60 grader.
  2. Lägg upp allt fint på en tallrik: kött, puré, sås, sparris och tomater. Toppa med persilja som dekoration.