Lyxig oxfilé med Mannerströms rödvinsås och hasselbackspotatis blir det när Erica Johansson ska imponera på juryn med sin paradrätt.
Ingredienser
8 fasta potatisar
600 g oxfilé
100 g smör
1 klyfta vitlök
120 g parmesanost
Oxfilé
vitpepparkorn
svartpepparkorn
smör
färska örter, t ex timjan- eller oreganokvist
4-5 klyftor vitlök
salt
peppar
Mannerströms rödvinssås
3 dl kalvfond, ej koncentrerad (helst hemlagad men köpt går också bra)
3 dl rött vin
2 schalottenlökar
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan
salt
peppar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk smör
TIll servering
grön sparris
körsbärstomater (på kvist)
balsamvinäger
olivolja
Gör så här
Hasselbackspotatis
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisarna. Skär dem i tunna skivor men inte helt igenom, det går lätt om man lägger dem mot kanten av en skärbräda eller i en träslev.
Lägg potatisarna med den skivade sidan upp i en ugnssäker form.
Smält smöret och blanda med riven vitlök och pensla potatisarna. Strö över salt.
Pensla igen efter halva tiden och strö över lite riven parmesanost mot slutet.
Stek i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Oxfilé
Rosta hela vita och svartpepparkorn i en torr panna tills de börjar poppa. Mortla till önskad storlek.
Salta och peppra köttet precis innan stekning. Stek i massor av smör och hela vitlöksklyftor, gärna med en kvist timjan eller oregano.
Bryn på båda sidor, sänk värmen och ös smör över köttbiten.
Håll koll på innertemperaturen och vill du ha medium så kör den till 56-58 grader och låt biten sen vila i smörpapper ca 5 minuter.
Rödvinssås
Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
Rödvinssåsen får reduceras tills den börjar tjockna, då tillsätts kalvfond och kokas ihop ytterligare. (Koncentrerad fond på flaska kan användas om den späds enligt anvisningar på förpackningen till 3 dl buljong)
Smaka av! Om syran behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När såsen fått rätt smak och tjocklek så tillsätts några klickar smör. Sila av såsen och servera.
Stekt sparris och ugnsbakade tomater
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg en kvist med körsbärstomater i en liten ugnssäker form.
Häll på olja och balsamvinäger, salta och peppra lite efter smak.