Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås

NYHET
Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Oxfilé med potatisfondant och smörig madeirasås

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

1 h

Lyxig middag med tournedos på oxfilé serverad med en smörig madeirasås med tryffel, potatisfondant och fräst samt friterad svartkål.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé
  • färsk timjan
  • vitlök
  • smör
  • olja

Potatisfondant

  • 4 bakpotatisar
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör
  • 50 g märgben
  • färsk timjan
  • vitlök
  • olja
  • salt
  • peppar

Smörig madeirasås med tryffel

  • 2 dl madeiravin
  • 2 dl kalvbuljong
  • 2 morötter
  • 2 schalottenlökar
  • 1 stjälk svartkål
  • 1 kvist färsk timjan
  • 20 g märgben
  • 100 g smör

Svartkål

  • 1 knippe svartkål
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • neutral olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Potatisfondant

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär potatisarna som cylindrar och dela så det blir två bitar av varje potatis. Lägg potatisarna i kallt vatten i ca 5 min. Ta upp och torka av med papper tills helt torra.
  3. Hetta upp olja på högsta värme i en panna och ställ potatisarna på högkant i pannan och stek på båda sidor tills de är gyllene.
  4. Ta ut potatisarna och torka ur oljan. Lägg tillbaka potatisarna i pannan på medelhög värme och bryn med smör, benmärg, vitlök, timjan, salt och peppar.
  5. Tillsätt på kycklingbuljong när smöret blivit gyllenbrunt och sätt pannan i ugnen i ca 30 min.

Smörig madeirasås med tryffel

  1. Finhacka schalottenlök, morot och svartkål.
  2. Fräs grönsakerna blanka i olja i en liten kastrull. Häll i madeira och låt det koka upp.
  3. Tillsätt kalvfond och timjan och låt reducera till ca 2-3 dl.
  4. Sila såsen genom en fin sil och ner i en ren kastrull. Krama ur all vätska ur grönsakerna.
  5. Koka upp igen, vispa i 2 msk kallt smör och märgben. Krydda såsen med salt och peppar och riv i tryffel efter smak.

Tournedos

  1. Skär ut ca 3 cm tjocka bitar från en oxfilé och krydda biffarna med salt.
  2. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Ge biffarna rejäl stekyta på alla sidor. Sänk temperaturen och tillsätt en stor klick smör i pannan tillsammans med svartpeppar, 2 klyftor vitlök och en kvist timjan. Ös biffarna i några minuter och ta sedan av från plattan.
  3. Ställ in biffarna i ugnen på 120 grader, över- och undervärme tills innertempen är 52 grader. Ta ut och låt biffarna vila i minst 10 minuter.

Svartkål

  1. Finhacka 4 blad svartkål och syra i en skål med vinäger, honung och salt.
  2. Grovhacka 4 blad och fritera i olja på 150 grader. Salta innan servering.
  3. Lägg upp alla komponenter enligt bild på tallrikar.