Oxfilé med smashed potatis

Oxfilé med smashed potatis
Foto: Tv4

Oxfilé med smashed potatis

12 ingredienser

1 h 30 m

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé
  • salt
  • peppar

Smashed potatis

  • 8 potatisar
  • olivolja
  • flingsalt

Sås

  • 4 dl grädde (valfri sort)
  • oxfond (touch of taste)
  • tryffelolja

Servering

  • smör
  • 8 gröna sparrisar
  • 400 g körsbärstomater

Gör så här

Oxfilé

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det runt om i smör tills köttet fått fin yta. Lägg över i en form och stek färdigt i ugnen till önskad innertemperatur (rare 48-50°C, medium: 56-58°C, well done: 68-70°C), lägg sedan i aluminiumfolie och låt köttet vila till servering.

Smashed potatis

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av och låt ånga av väl.
  2. Sätt ugnen på 250 grader
  3. Lägg potatisarna på en plåt med bakplåtspapper. Krossa/mosa potatisen. Ringla lite olja över varje mosad potatis och strö på flingsalt. Sätt in i övre delen av ugnen och tillaga tills de fått fin färg.

Sås

  1. Häll grädden i en kastrull. Tillsätt oxfond tills du är nöjd med smaken. Droppa sedan i tryffelolja efter smak. Värm på medelvärme tills såsen är varm.

Servering

  1. Smörstek sparris och tomat snabbt innan servering.
  2. Skär köttet i portionsbitar. Lägg upp kött med potatis och sås. Garnera med sparris och tomat.