Oxjärpar

Oxjärpar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Oxjärpar

10 ingredienser

Järpar var ursprungligen en imitation av fågeln järpe. Järparna brukade, liksom fågeln, fyllas med en tesked persiljesmör, svamphack, lök, ansjovis eller hackade katrinplommon. Ofta lagades de av kalvfärs, men vanlig blandfärs går utmärkt. Servera järparna med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk mjölk
  • 400 g nötfärs
  • 100 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 2 dl vispgrädde

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla. Blanda det med färsen, rör ner ägg och krydda smeten. Stek en liten provbiff och kontrollera smak och konsistens.
  2. Forma små rulader med en matsked till äggform. Stek ruladerna i smör och låt dem sedan puttra klart i grädde under lock.