Paella lagas i olika varianter, alltifrån den lyxiga med hummer till den mera rustika med kanin eller kyckling. Här har vi valt att laga paella med fläskkött och kyckling och bryta smaken med musslor i sitt skal.
Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vinet 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det till buljongen. Ställ musslorna åt sidan.
Dela kycklingen i mindre bitar. Skär bogfläsket i tärningar. Hetta upp lite olja i en paellapanna eller en stor vid stekpanna. Bryn kycklingbitarna och fläsktärningarna. Ta sedan upp dem. Hacka den gula löken fint. Hacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och strimla paprikorna. Häll resten av oljan i pannan. Fräs löken och vitlöken gyllenbrun. Tillsätt paprika och ris. Fräs några minuter under omrörning.
Pressa citronen. Tillsätt citronsaft och buljong. Krydda med saffran, salt, svartpeppar och kajennpeppar. Lägg ner kycklingbitar och fläsk. Sjud på svag värme under lock 15-20 minuter. Tillsätt musslorna. Låt allt sjuda ytterligare 5 minuter före servering.