Salta och stek kycklinglåren gyllene i olivolja, i en stekpanna på hög värme. Ansa haricots verts och stek tillsammans med kycklingen tills bönorna också är brynta. Sänk värmen och stek finhackad vitlök, i några sekunder, tills den blir aromatisk.
Riv en tomat i ett rivjärn och lägg i stekpannan. Lägg i det rökta paprikapulvret, buljongen, saffranet och riset. Salta om buljongen inte är saltad. Fördela ingredienserna jämnt i stekpannan och rör inte runt något mer. Lägg i en kvist rosmarin och låt det koka tills riset är färdigkokt. Tillsätt mera buljong eller vatten vid behov.
Stek chilin i en torr panna tills den blir lite sotad. Lägg chilifrukten i en mixer tillsammans med grillad paprika, vitlök, sherryvinäger, bröd och mandlar. Mixa till en jämn sås. Häll i olivoljan och mixa en gång till.
Ta upp rosmarinkvisten ur stekpannan när riset är färdigkokt. Lägg upp lite ris, bönor och kyckling på tallrikarna. Lägg upp lite romescosås och garnera med en skiva citron och rosmarinblad.