Paella med svart ris

koket.se
Paella med svart ris
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Paella med svart ris

17 ingredienser

45 m

Vacker och smakrik paella gjord på svart ris, saffran, tomater och räkor.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl svart ris
  • 1 kuvert saffran (á 0,5 gram)
  • 1 förp konserverade körsbärstomater [ca 400 g]
  • 2 dl öl, lager
  • ca 5 dl fiskbuljong
  • 1 citron, pressad saft från
  • salt
  • svartpeppar
  • 400 g skalade räkor
  • 1 kruka färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Finhacka lök, vitlök och chili. Kärna ur och skär paprikan i små bitar.
  2. Värm upp en stor, vid gryta på spisen med rikligt med olivolja. Tillsätt sedan lök, vitlök, chili, paprika, paprikapulver och saffran och låt detta steka med en stund under omrörning.
  3. Tillsätt ris och stek i ytterligare någon minut.
  4. Rör ner körsbärstomater, öl och fiskbuljongen.
  5. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i ca 30 minuter tills riset är mjukt men har en liten kärna. Skaka på pannan då och då.
  6. Lyft på locket och kontrollera att det inte är för lite vätska, tillsätt i så fall lite till fiskbuljong. Paellan ska vara krämig och saftig. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  7. Avsluta med att röra ner räkor i paellan. Toppa med hackad bladpersilja innan servering.