Paj med karamelliserat Ingrid marie och pistage

koket.se
Paj med karamelliserat Ingrid marie och pistage
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Paj med karamelliserat Ingrid marie och pistage

10 ingredienser

1 h

Den här lyxiga pajen bara måste du testa i helgen!

Se Fabian Olli Johanson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8

Mördeg

  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g florsocker
  • 1 äggula
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 50 g strösocker
  • 4 äpplen ingrid marie
  • 25 g smör
  • 1 citron
  • pistagenötter

Gör så här

Mördeg

  1. Riv kallt smör grovt på ett rivjärn. Blanda med resterande ingredienser tills att en deg har formats.
  2. Smörj en lägre pajform på 20 cm i diameter med löstagbar botten med lite smör.
  3. Kavla ut degen cirka 3 mm tunt och klä formen. Förvara pajdegen i kylen.

Fyllning

  1. Smält sockret på låg värme i en panna.
  2. Kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar.
  3. När sockret är lätt gyllenbrunt så tillsätt äpple, smör och citronsaft. Koka äpplena tills att sockret löst upp sig på nytt.
  4. Förflytta äpplena till en skål och låt dem svalna helt.
  5. Fyll därefter pajformen med äpplena och baka i ugnen på 160 grader varmluft i 30 minuter.
  6. Strö över hackade pistagenöter.