Paj med lingoncurd

Paj med lingoncurd
Foto: TV4
Malahat Farzan
Malahat Farzan

Paj med lingoncurd

22 ingredienser

1 h + tid i kyl

Lingoncurdpaj med italiensk maräng och salt kolasås blir en ny favorit till jul!

Ingredienser

portioner

Pajskal

  • 150 g osaltat smör, kallt och tärnat
  • 285 g vetemjöl
  • 140 g florsocker
  • 80 g majsstärkelse
  • 1 g salt
  • 45 g mandelmjöl
  • 0,5 citronskal (frivilligt)
  • 80 g ägg

Salt kolasås

  • 200 g strösocker
  • ca 0,5 dl vatten
  • 230 g vispgrädde
  • 80 g smör, rumsvarmt och tärnat
  • 1 tsk flingsalt

Lingoncurd

  • 1 gelatinblad (eller 16 g vegegelatin)
  • 250 g frysta lingon (eller färska)
  • 135 g strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 2 äggulor
  • 100 g smör, tärnat

Italiensk maräng

  • 100 g äggvita [3]
  • 200 g strösocker [2,25 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]

Gör så här

Pajskal

  1. Mät upp alla ingredienser (utom äggen) i en skål. Arbete ihop ingredienserna med fingrarna tills allt har smulats sönder.
  2. Tillsätt äggen och blanda till en deg.
  3. Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i 2 timmar.
  4. Kavla sedan ut degen. Mjöla efter behov för att säkerställa att degen inte fastnar på arbetsytan.
  5. Lyft upp degen i en pajform. Använd fingrarna för att trycka in degen i kanterna. Skär bort överflödigt deg från kanterna med en kniv.
  6. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och frys det i 20 minuter.
  7. Skrynkla ihop en bit bakplåtspapper och lägg den över pajdegen. Lägg på bakbönor/kikärtor och grädda pajskalet på 180 grader i 20 minuter.
  8. Ta sedan bort bönorna.
  9. Låt pajbotten svalna i 10 minuter och pensla sedan med ägg.
  10. Grädda i ytterligare 5-10 minuter tills den har fått fin gyllen färg. Ta sedan ut och låt svalna.

Salt kolasås

  1. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Allt socker ska vara blött. Värm upp på medelhög värme. Rör inte i sockret, risken är då att det bildas sockerkristaller.
  2. Pensla insidan av kastrullen med lite vatten så att sockret inte fastnar på sidorna.
  3. Värm upp grädden försiktigt tills den är ljummen och ställ åt sidan.
  4. Ta bort kastrullen från värmen när sockret har fått gyllenbrun färg.
  5. Häll ner vispgrädden i en tunn stråle under snabb omrörning.
  6. Tillsätt smöret.
  7. Låt småkoka på spisen igen på låg värme tills kolasåsen kommit upp i 107 grader.

Lingoncurd

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Värm upp lingon och socker i en kastrull. Låt sjuda tills allt socker har smält. Mixa sedan ihop med en stavmixer.
  3. Vispa ihop äggulorna lite lätt i en annan bunke. Häll i ca 1 dl av lingonen under konstant omrörning och häll sedan i resten.
  4. Sila ner i en ren bunke.
  5. Värm upp krämen antigen över vattenbad (för att ha bättre kontroll) eller i kastrullen. Rör om konstant så att äggen inte tillagas.
  6. Ta bort krämen från värmen när den har blivit lite tjockare eller nått 84 grader.
  7. Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner i krämen.
  8. Låt krämen svalna lite och mixa sedan ner det tärnade smöret lite i taget.
  9. Mixa krämen i ca 2 minuter.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvitan i en bunke till ett fast skum.
  2. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ned sockerlagen med en tunn stråle i äggvitan och vispa samtidigt på högsta hastighet.
  3. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.

Montering

  1. Häll ner kolasåsen i pajformen upp till ungefär halva. Låt svalna i kylskåp i ca 30 minuter.
  2. Häll lingoncurden över kolasåsen och låt stå i kylskåp i ca 4 timmar.
  3. Ta ut pajen och spritsa på marängen samt dekorera med valfria tillbehör.