Lika vacker som god paj med spröd mördeg i botten och saftig fyllning med mandel, svarta vinbär och persikor flamberade i likören amaretto. Bjud med en klick mandelgrädde till.
Mixa ihop smör med mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet, det ska precis gå ihop. Plasta och kyl ca 30 minuter.
Fyllning
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela och kärna ur persikorna. Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor.
Stek dem i smör och rörsocker och häll på amaretton. Låt det bli varmt innan du tänder på, tänk på att ha ett lock nära till hands, flambera i några sekunder innan du blåser ut elden, låt svalna.
Kavla ut och klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med mördegen.
Fyll bottnen med svarta vinbär.
Royalsmet
Rör ihop alla ingredienser till royalsmeten. Häll smeten över vinbären, försök att täcka så att vinbären inte syns igenom.
Lägg på de flamberade persikorna i önskat mönster och spara spadet till grädden. Strö över flagad mandel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.
Vispa grädden med vaniljsocker och smaksätt med spadet från de flamberade persikorna.