En smakrik klassisker från det indiska köket. Paneer är en typ av färskost som är lite pysslig att göra själv, i det här receptet får grillost ersätta hemgjord paneer - smidigt och riktigt gott!
1 tsk hel spiskummin (kan ersättas med malen spiskummin)
1 tsk malen koriander
0,5 tsk malen gurkmeja
1-2 tsk chilipulver (justera hetta efter smak)
salt
peppar
Till servering
4 port basmatiris
Gör så här
Lägg bladspenaten i en gryta och häll över vatten tills det det täcker spenaten. Koka upp och låt sjuda i 2 minuter.
Sila av och skölj spenaten direkt i kallt vatten, då behåller den sin fina gröna färg. Låt rinna av. Lägg i en mixer och mixa spenaten slät. Tillsätt eventuellt lite vatten om spenaten är svår att mixa. Man kan även finhacka spenaten. Ställ åt sidan.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran. Hacka tomaterna i små tärningar. Finhacka chilin.
Hetta upp olja och en klick smör i en gryta. Stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 minut under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i tomat, resten av kryddorna och fortsätt stek en stund under omrörning.
Häll över den mixade spenaten, tillsätt lite vatten, börja med ca 1 dl vatten. Låt koka under lock i ca 15-20 minuter. Rör om med jämna mellanrum och låt inte grytan brännas vid i botten. Om grytan känns för vattning så låter du den koka utan lock, om den känns för tjock tillsätter du mer vatten.
Tillaga riset enligt anvisning på förpackningen.
Smaka av grytan och krydda eventuellt mer. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 minuter.
Skär grillosten i tärningar och stek dem gyllene i olja. Vänd ner i grytan, låt puttra på låg värme i 3-4 minuter. Servera grytan med ris.