Palak paneer med tofu och grönkål

Palak paneer med tofu och grönkål
Foto: Stefan Wettainen

Palak paneer med tofu och grönkål

32 ingredienser

40 m

”Palak paneer är nog en av de populäraste maträtterna på indiska restauranger här i Sverige. Här är en ny version där osten bytts ut mot tofu och spenaten mot grönkål. Du kan förstås välja spenat om du vill, men grönkålen gör grytan mycket mer mättande!” / Gustav Johansson

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiskt matvete, lök och rapsolja.

Tips! Tofu är ett bra alternativ - även om tofu ursprungligen kommer från Kina så finns det också svensk produktion, kolla gärna om du kan hitta närproducerat! Matvete är ett klimatsmart alternativ till ris, och odlas ju här i Sverige. Välj gärna eko för den biologiska mångfalden – gillas av lärkor, fjärilar och allehanda nyttiga kryp!

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Palak paneer

  • 2 gula lökar (stora, ekologiska)
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 g färsk ingefära
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk garam masala
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk malen koriander
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • ca 2 tsk chilipulver (beroende på hur starkt du vill ha det)
  • 400 g tofu, fast naturell
  • 250 g grönkål, färsk
  • 1 burk krossade tomater [á 400 g]
  • 4 dl vatten (+ ev till stekning)
  • 2 dl torkade röda linser
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk soja (japansk)
  • 200 g silkestofu
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Matvetesallad

  • 3 dl matvete (ekologisk)
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 klyfta vitlök
  • 10 cm purjolök
  • 1 spetspaprikor
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Palak paneer

  1. Skala och finhacka löken och stek den i en gryta eller djup stekpanna med lite rapsolja tills den får färg utan att brännas.
  2. Skala och riv vitlök och ingefära. Rör ner det i grytan tillsammans med tomatpuré, garam masala, kardemumma, spiskummin, korianderpulver, gurkmeja, chilipulver och lite salt och peppar.
  3. Rör runt och se till att det inte torrsteker utan blir mer som en kryddpasta, ha i mer olja eller lite vatten om det behövs. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är råa och kryddorna utvecklar rejält med smak.
  4. Skär den fasta tofun i 2 cm stora tärningar och lägg ner dem grytan. Rör om så att de blandas med kryddpastan.
  5. Skölj grönkålen och dra bladen från den grova bladnerven. Grovhacka kålen och rör ner i grytan.
  6. Tillsätt krossade tomater, 4 dl vatten, linser, grönsaksfond och soja. Låt koka utan lock på låg värme tills linserna blivit mjuka och börjar lösas upp, ca 30 minuter.

Matvetesallad

  1. Koka matvetet enligt instruktionerna på paketet, men tillsätt grönsaksfond istället för salt i vattnet.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka purjon, paprikan och koriandern. Blanda ner alltsammans i det nykokta matvetet. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
  3. Mixa silkestofun till en mjuk kräm och rör ner den i grytan. Låt koka 5 minuter till.
  4. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer garam masala.
  5. Hacka koriandern och rör ner den och limesaften. Servera med matvetesallad.