Paneer tikka masala

Paneer tikka masala
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Paneer tikka masala

Av: Malin Mendel

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

30 m

Paneer tikka masala är en vegetarisk indisk rätt där bitar av grillad paneer (indisk färskost) badar i en krämig tomatbaserad sås. Servera rätten med basmatiris eller naan för en komplett måltid!

Boktipset!
Currymamman, mina indiska favoriter!

Boktipset!

Receptet kommer från Malins kokbok "Currymamman, mina indiska favoriter"

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • ca 400 g paneer
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 4 msk rapsolja
  • 1 tsk hel spiskummin (kan uteslutas)
  • 2-3 gula lökar, finhackade (eller rödlök)
  • 1-3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 röd chilifrukt, finhackad (eller grön)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk garam masala
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 tomater, hackade (mogna eller en tetra à 400 g krossade tomater)
  • 1 dl blandade nötter, rostade (t.ex. cashewnötter, spara några till garnering)
  • 1-2 tsk strösocker
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • salt

Gör så här

  1. Dela paneer i munsbitar.
  2. Lägg bitarna i en skål blanda ner gurkmeja, salt och peppar.
  3. Hetta upp 3 msk olja i en gryta och fräs hel spiskummin tills det börjar dofta gott.
  4. Häll i lök, vitlök, ingefära samt chili och stek tills löken är väl brynt.
  5. Tillsätt alla malda kryddor och fräs i ytterligare några minuter under omrörning.
  6. Rör ner tomatpuré, fräs medan du rör runt några varv och häll sedan i tomater, nötter och socker. Salta lite och låt puttra i ca 20 minuter.
  7. Tillsätt yoghurt i såsen och mixa så att den blir slät. Smaka av med salt.
  8. Stek paneerbitarna i 1 msk olja i en stekpanna så att de blir gyllene och frasiga.
  9. Lägg paneerbitarna i såsen och strössla lite nötter ovanpå.