Panerad aubergine med couscoussallad och tre såser

koket.se
Panerad aubergine med couscoussallad och tre såser
Foto: TV4
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten
Carla von hofsten profilbild nyJosefine Haamer von Hofsten

Panerad aubergine med couscoussallad och tre såser

38 ingredienser

1 h

"Med ett frasigt yttre smälter auberginen i munnen. Det här är en middag som vi lagar ofta. Använd de frukter och grönsaker du gillar i pärlcouscoussalladen - och de rotfrukter som ser lite ledsna ut kan du använda i en rostad tomatsås." /Josefine Haamer von Hofsten och Carla von Hofsten

Se Carla von Hofsten laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Panerad aubergine

  • 1 aubergine [ca 400 g]
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 1,5 dl ströbröd (eller panko)
  • vetemjöl (eller majsmjöl)

Pärlcouscoussallad

  • 3 dl pärlcouscous
  • 1 l vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk olja
  • 1 gul lök, klyftad
  • grönsaker (gurka, tomat, paprika, nektarin, päron, äpple eller granatäpple)
  • 0,5 g saffran
  • 1 king solo vitlök, finhackad
  • 0,25 blomkål (broccoli eller zucchini)
  • 1 dl sultanrussin (valfritt)

Rostad tomatsås

  • 2 gula lökar
  • 1 king solo vitlök
  • 1 morot (liten)
  • 0,5 paprika
  • olja
  • färsk timjan
  • rosmarin
  • salt
  • peppar
  • 1 burk körsbärstomater (eller krossade tomater)
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Persiljade

  • 0,25 king solo vitlök [5 g]
  • 1 dl citronsaft (saft från 2 citroner)
  • 200 g färsk persilja, med skaft
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 chilifrukt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung

Yoghurtsås

  • 2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt)
  • 0,5-1 tsk sumak
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Panerad aubergine

  1. Skölj av auberginen och skär den i 1 cm tjocka skivor.
  2. Salta aubergineskivorna med 2 tsk salt så att de släpper vätska.
  3. Vispa upp ägg i en skål.
  4. Blanda riven parmesan och ströbröd i en annan skål och häll mjöl i en tredje.
  5. Doppa auberginen först i mjölet, sedan i äggvispet och sist i parmesanblandningen.
  6. Stek auberginen i rapsolja och smör tills den är gyllene.

Pärlcouscoussallad

  1. Koka upp pärlcouscousen i en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Låt sjuda i 25 minuter tills pärlcouscousen är helt mjuk. Rör om då och då.
  2. Skölj av pärlcouscousen i kallt vatten.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna.
  4. Stek lök och grönsaker tillsammans med saffran och vitlök i ca 5 minuter.
  5. Vänd ner pärlcouscousen och låt den ta smak.
  6. Hacka de övriga grönsakerna och frukterna fint och blanda ihop allt innan servering.

Rostad tomatsås

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och dela lök, solovitlök och morot. Dela även paprikan.
  3. Ringla olivolja över grönsakerna och krydda.
  4. Rosta i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  5. Koka upp burktomaterna i en kastrull tillsammans med buljongtärningen.
  6. Mixa ner de ugnsrostade grönsakerna bland tomaterna och smaka av med salt.

Persiljade

  1. Mixa samman alla ingredienser till en grön sås.

Yoghurtsås

  1. Blanda yoghurten med sumak och salt.