Panerad fisk med citron- och timjanmos

koket.se
Panerad fisk med citron- och timjanmos
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Panerad fisk med citron- och timjanmos

20 ingredienser

40 min

Frasigt panerad och stekt torsk serverad med ett lyxigt mos smaksatt med timjan och citron samt smörstekta gröna ärtor med karamelliserad lök. En middag som passar lika fint som lyxig vardagsrätt som till helgmiddagen.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé, fryst och tinad
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl pankoströbröd
  • 250 g frysta ärtor, halvtinade
  • 2 bananschalottenlökar
  • citron, saft
  • 125 g smör, att bryna
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis
  • 2-3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk färsk timjan, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • citron, finrivet skal
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • ev 1 knippe färsk dill

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skär fisken i portionsbitar.
  3. Salta fiskfiléerna runt om. Vänd först fisken i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbröd.
  4. Skala och strimla schalottenlöken. Fräs den mjuk och glansig i smör i en stekpanna.
  5. Tillsätt ärtorna till den karamelliserade löken. Smaka av med lite citronsaft. Salta lätt.
  6. Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllene till färgen, vispa då och då så att det inte bränner fast.
  7. Hetta upp en stekpanna med olja och stek fisken, 2-3 minuter på varje sida. Salta lätt.
  8. Häll av och pressa potatisen. Tillsätt mjölk, grädde och rumsvarmt smör, rör ihop till ett fint mos. Smaka av med finhackad färsk timjan, finriven vitlök och lite finrivet citronskal.

Servering

  1. Servera den nystekta torsken till det goda moset och ärtorna. Avsluta med att ringla över det brynta smöret. Garnera gärna med dillvippor.