Panerad gösfilé i gräddsås med pressad potatis

Panerad gösfilé i gräddsås med pressad potatis
Foto: Tv4

Panerad gösfilé i gräddsås med pressad potatis

Av: Stefan - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h 30 min

Den här eleganta huvudrätten bjuder på panerad gösfilé i gräddsås med pressad potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatis och tillbehör

  • ca 1 kg mjölig potatis
  • 2 förp bacon
  • 150 g kantareller (gula)
  • smör
  • salt
  • peppar

Sallad

  • 70 g salladsmix
  • 1 morot
  • 100 g sockerärtor
  • 10 körsbärstomater
  • 2 msk pinjenötter, rostade

Gösfilé

  • ca 600 g gösfilé [ca. 150 g gösfilé per person]
  • 3 dl vetemjöl
  • citronpeppar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 5 dl grädde
  • 2-3 klyftor vitlök
  • salt

Servering

  • crema di balsamico

Gör så här

Potatis och tillbehör

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Skär bacon i mindre bitar och stek dem knapriga. Häll av fett och lägg baconbitarna på hushållspapper.
  3. Stek kantareller i smör. Salta och peppra efter smak.

Sallad

  1. Skölj sallad och skaka av vattnet.
  2. Skala moroten och skär den med en osthyvel i tunna skivor.
  3. Skölj och skär sockerärtor i smala skivor.
  4. Skölj och dela även körsbärstomaterna.
  5. Koka morotsskivorna och sockerärtorna i 1-2 minuter i saltat vatten.
  6. Rosta pinjenötterna i en het stekpanna i någon minut.
  7. Blanda ihop salladen.

Gösfilé

  1. Doppa gösfiléerna i mjöl blandat med citronpeppar och salt.
  2. Vänd sedan filéerna i uppvispat ägg.
  3. Doppa slutligen filéerna i ströbröd.
  4. Stek filéerna i smör på båda sidor på medelhög värme.
  5. Häll på 5 dl grädde samt pressa i 2 klyftor vitlök.
  6. Strö över baconbitarna.
  7. Låt sjuda på medelhög värme i några minuter.

Servering

  1. Pressa potatisen på tallrikarna.
  2. Lägg upp gösfilé med grädde och bacon på den pressade potatisen.
  3. Strö över knaperstekta kantareller.
  4. Lägg upp salladen bredvid och ringla lite crema di balsamico över salladen.