Tillsätt gelatinet när det är mjukt, pressa ut allt vatten först. Blanda till det löst sig.
Dela på vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda ner och rör runt. Vispa så konsistensen tjocknar och den svalnar.
Slå upp blandningen i fina formar och låt stelna i kylen.
Skär bort botten på rabarbern och dela ner in 5 centimeters bitar. Stek sedan rabarbern på låg värme i en stekpanna tillsammans med 1 dl socker samt saften av 5 apelsiner.
När de är mjuka, lyft upp ur stekpannan och vila på en tallrik, koka sedan ner saften i pannan tillsammans med fröna ur en delad vaniljstång. Låt såsen reducera något och sedan svalna.
När pannacottan svalnat, ta ut ur kylen och sänk sedan ner formen i varmt vatten så den släpper lättare från formen (det går bra att servera i formen också).
Ta en serveringstallrik över formen, vänd upp och ner, skaka, nu ska pannacottan stå stadigt på tallriken.