Lägg gelatinblad i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka upp grädde med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta från värmen, täck med plastfolie och låt stå och dra ca 15 minuter.
I en annan kastrull kokar du upp strösocker med vattnet tills sockret fått en fin gyllenbrun karamellfärg. Ta ur vaniljstången från grädden och häll försiktigt över den varma grädden över karamellen,
lite i taget tills allt är i. Tillsätt saltet och koka upp allt igen under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan och blanda i urkramade gelatinblad. Fördela pannacottan i önskade dessertglas och ställ in i kylen minst 4 timmar.
Kolasås
Smält ljus sirap med strösocker i en kastrull till en gyllenbrun färg. Tillsätt försiktigt grädden och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Ta bort från värmen och tillsätt smöret och blanda runt. Plasta och låt svalna i kylen.
Karamelliserade nötter
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg mandlar och nötter på en plåt. Rosta i ugnen 10-12 minuter. Smält socker med lite vatten i en stekpanna till en karamell. Blanda i de varma nötterna och smöret. Blanda tills alla nötter är täckta med karamell. Häll ut allt på plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt.
Hacka de karamelliserade nötterna. Ta ut pannacottan ur kylen. Häll på ett lager kolasås och toppa med en klick grädde. Avsluta med att strö över de hackade nötterna.