Panzanella med solmogna tomater

Panzanella med solmogna tomater
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Panzanella med solmogna tomater

14 ingredienser

30 m

Panzanella är en tomatsallad som serveras med brödkrutonger. En riktigt härlig sommarlunch!

Ingredienser

portioner

Brödkrutonger

  • 4 skivor bröd, dagsgammalt
  • 3 msk olivolja
  • salt

Sallad

  • 4 tomater, solmogna
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk kapris
  • 3-4 sardeller, skuren i småbitar
  • 2 dl olivolja
  • 0,5 gurka
  • 0,5 rödlök, skivad
  • 1 knippe basilika
  • 90 g parmesanost, hyvlad
  • salt

Gör så här

Krutonger

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Skär brödet i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och salta.
  3. Baka krutongerna I ugnen tills gyllene.

Sallad

  1. Dela tomaterna på hälften och pressa försiktigt ur saften ner i en skål. Spara undan tomatköttet.
  2. Tillsätt vinäger, vitlök, kapris, sardeller och olivolja till tomatsaften. Rör snabbt ihop till en dressing.
  3. Skär tomatköttet och gurkan i grova bitar, blanda med dressingen.
  4. Tillsätt löken, basilika, hyvlade parmesanost och brödkrutongerna.
  5. Blanda runt och låt stå minsta 15 minuter innan servering så brödet suger åt sig av den goda dressingen.