Panzanella med zucchini och blåmusslor

koket.se
Panzanella med zucchini och blåmusslor
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Panzanella med zucchini och blåmusslor

13 ingredienser

30 min

Panzanella är en klassisk Italiensk brödsallas med tomater. Här bjuder Paul Svensson på en variant med zucchini och blåmusslor.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 zucchini (stor)
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 klyfta vitlök, hackad eller pressad
  • 1 dl vitt vin
  • 1 bröd
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 färsk lök
  • 2 tomater, tärnade
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 sardellfiléer, hackade

Gör så här

  1. Dela zucchini på längden. Snitta lite i ytan och salta. Stek hårt i stekpanna eller lägg på grillen tillsammans med lite olivolja på snittyta. Tillaga tills zucchinin får en djup fin färg och är semimjuk. Tag från värmen av och låt svalna. Skär sedan i grova bitar.
  2. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olivolja. Stek väl sköljda blåmusslor i vitlök tills de börjar öppna sig. Tillsätt då vinet och lyft av öppnade musslor. Plocka ur köttet ur musslorna, men spara några stora fina skal att äta med. Koka ihop vätskan från musselsteket.
  3. Stek brödet i lite olivolja på båda sidor.
  4. Blanda musselvätska med vinäger, olivolja, timjan och färsk lök. Blanda sedan ner tärnat stekt bröd. Fördela i ett fat eller tallrik och toppa med blåmusslor, tärnad tomat och zucchini. Smaka av med salt, svartpeppar och olja. avsluta med att strö lite hackade sardeller över.