Panzanellasallad med varmrökt lax

koket.se
Panzanellasallad med varmrökt lax
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Panzanellasallad med varmrökt lax

15 ingredienser

10 m + 1 h

Italiensk brödsallad med sardelldressing och varmrökt lax.

Se Sandra Mastio laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g små tomater (i olika färger)
  • 3 tjocka skivor dagsgammalt surdegsbröd
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 0,5 gurka
  • 20 g rucolasallad
  • 300 g varmrökt lax

dressing

  • 0,5 dl basilika, finhackad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 sardeller, finhackade och mosade (1 tsk)
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 msk kapris (små)
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1,5 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk havssalt (eller flingsalt)
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
  2. Dela tomaterna i mindre bitar, det behöver inte vara så vackert. Riv eller skär brödet i bitar, samma storlek som tomaterna. Skiva sellerin tunt. Dela gurkan på längden och skrapa ur fröna, skär den sedan i mindre bitar.
  3. Blanda salladen med dressingen, mosa till tomaterna lite så de släpper ifrån sig lite saft. Låt salladen stå framme i rumstemperatur i en timme för att brödet ska kunna dra
  4. åt sig den goda dressingen. Rör om då och då. Lägg ner rucolan före servering. Riv sönder laxen i munsbitsstorlek och toppa med den.