Pappas falska ostkaka

Pappas falska ostkaka
Foto: Frida Wismar
Linda Hansson
Linda Hansson

Pappas falska ostkaka

Av: Linda Hansson

Från: Fika är livet

7 ingredienser

2 h

"Med ett alldeles för stort trädgårdsland, med alldeles för mycket zucchini, så hamnade det zucchini i både det ena och det andra när jag var barn. Pappa lurade i oss zucchini i alla våra favoriträtter. Zucchini var ju ingen favorit så att trolla ner den i en efterrätt var en seger. Ostkakan med zucchini testade han på många och ingen kunde ana att det fanns zucchini i. Den smakar precis som vanlig i ostkaka, men kanske något saftigare ändå. Går perfekt att frysa och sedan tina och värma vid tillfälle." /Lind Hansson

Ingredienser

portioner bitar
  • 2 kg zucchini
  • 4 ägg
  • 0,5 l mjölk (3 %)
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 bittermandel
  • 30 sötmandlar, skållade

Gör så här

  1. Skala och dela zucchinin i mindre bitar, koka den mjuk i vatten i en kastrull. Häll av vattnet i ett durkslag och låt zucchinin svalna där.
  2. Blanda ägg, mjölk, socker och mjöl. Hacka mandeln så fint du kan för hand eller i matberedare och blanda i äggsmeten.
  3. Mosa zucchinin med en elvisp eller potatisstöt så den blir mosig och utan bitar, och blanda ner i smeten.
  4. Häll smeten i tre stycken 1-liters aluminiumformar om du vill frysa ostkakan, eller i en större ugnsfast form på 3 liter om du ska servera den nygräddad.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme. Kakan är klar när den höjer sig i mitten av formen. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt.