Päronrulltårta

POPULÄRT
Päronrulltårta
Foto: Frida Wismar
Linus Larsson
Linus Larsson

Päronrulltårta

19 ingredienser

1 h

Den här rulltårtan har det lilla extra. Dekorsmeten går att färga precis som man vill och spritsa i valfria former innan man gräddar den. Och så påminner den om Piggelin tycker jag! /Linus

Tips! Du kan rita mallar på bakplåtspappret så att du vet hur du ska spritsa, men kom ihåg att vända på pappret innan du spritsar så det du ritat kommer nedåt. Annars finns det risk att dekorsmeten får både smak och färg från det du har ritat med.

Ingredienser

portioner rulltårta

Chokladganache

  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2 msk honung
  • 75 g mörk choklad, finhackad

Päronsmörkräm

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • päronessens
  • grön hushållsfärg

Dekorsmet

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 0,33 dl strösocker [0,3 dl]
  • 30 g smör, rumsvarmt
  • grön pastafärg
  • brun pastafärg

Rulltårtsbotten

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Chokladganache

  1. Värm grädden och honungen i en kastrull. Lägg chokladen i en skål och häll den varma vätskan över. Låt stå i någon minut. Rör till en blank och slät ganache.
  2. Täck med plastfolie så att plasten nuddar ganachen. Ställ den i kylskåpet, eller låt den ännu hellre svalna i rumstemperatur över natten.

Päronsmörkräm

  1. Vispa smöret i några minuter tills det blir vitt och luftigt. Vispa ner övriga ingredienser. Ställ åt sidan.

Dekorsmet, rulltårtsbotten och montering

  1. Börja med dekorsmeten. Blanda ihop alla ingredienser utom färgen under kraftig omrörning.
  2. Färga några matskedar av smeten med brun färg och resten med grön.
  3. Spritsa päron i olika storlekar och former på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i frysen och börja sedan med rulltårtsbottnen.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vispa ägg och socker vitt och luftigt i en bunke.
  6. Blanda mjöl och bakpulver väl i en skål och sikta ner i äggblandningen. Vänd ihop tills alla klumpar är borta. Rör ner vattnet.
  7. Ta ut plåten ur frysen och fördela smeten jämnt över de frysta päronen.
  8. Grädda mitt i ugnen i 7–8 minuter. Låt svalna på galler.
  9. Bred ut päronsmörkrämen över hela rulltårtan. Spritsa ganachen längs ena långsidan. Rulla ihop, börja från sidan med ganache så att den hamnar i mitten av rulltårtan.