Se till att alla ingredienser är rumstempererade. Blanda ihop allt för hand eller med vinge i maskin till en homogen deg.
Smöra en 22 cm i diameter springform eller pajform med löstagbar kant och lägg bakplåtspappar i botten. Pressa ner degen för i formen förhand.
Fyllning
Skala päronen och kärna ur om det behövs. Dela varje päron i 6 klyftor. Tryck ner päronen lite i degen 0,5 cm från kanten. Blanda socker och kardemumma och strö över.
Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till ett smul. Strö över päronen och grädda pajen i ugnen i ca 35-40 min. Den ska få lätt gyllenbrun färg men fortfarande kännas mjuk i mitten.
Chantilly
Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna i en bunke. Tillsätt florsocker och grädde. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.